El cicle La Ciència de la Xocolata es una iniciativa que dóna a conèixer el cacau i la xocolata des de diferents disciplines científiques de la mà de dones que fan recerca a la URV i a l'ICIQ. L'objectiu d'aquesta proposta és fer divulgació de la ciència i despertar vocacions científiques entre els joves, especialment entre les noies, posant en valor i normalitzant la figura femenina en l'àmbit de la recerca. El cicle consta de nou tallers adreçats a un públic de 9 a 12 anys.
27/11/2018
"Els orígens de la xocolata"
A càrrec de Laura Bricio, investigadora del Departament d'Història i Història de l'Art (URV).
D'on ve la xocolata? Quines cultures la utilitzaven i per a què? En aquest taller ens submergirem en les creences i els rituals que involucraven la xocolata en les cultures prehispàniques. Per comprovar-ho, farem un petit tast de la xocolata que consumien aquestes cultures per saber quin gust tenia. També coneixerem com va arribar a Europa i com es va començar a utilitzar.
18/12/2018
"El negoci de la xocolata"
A càrrec de Dolors Setó, investigadora del Departament de Gestió d'Empreses (URV).
Saps per què és tan fàcil comprar xocolata? Què passaria si hi hagués empreses que no la fabriquessin ni la comercialitzessin? El món seria menys dolç? Aquí us explicarem quina funció tenen les empreses a la nostra societat. Aprendreu de manera pràctica com treballen les empreses que fabriquen xocolata i us convertireu en petits empresaris per emprendre un negoci de forma responsable.
29/01/2019
"Impressió 3D"
A càrrec de Gisela Colet, cap de Àrea de Suport a la Recerca (ICIQ).
La impressió 3D és una nova tècnica que omplirà les fàbriques del futur... I també les cuines. Gràcies a les noves impressores 3D és possible no només imprimir plàstics, sinó també aliments. La xocolata no és una excepció. Potser d'aquí a uns anys les mones de Pasqua es fabriquin utilitzant aquesta avançada tecnologia.
26/02/2019
"La química de la xocolata"
A càrrec d’Ester Iniesta, Estudiant de doctorat (ICIQ).
Per què la xocolata és un verí per als gossos? Per què ens agrada tant menjar xocolata? Per què és tan addictiva? La química té la resposta. Un munt de molècules del cacau són la clau de les propietats d'aquest deliciós aliment. Sabors, olors, colors... tot això és química!
26/03/2019
"Desxifrant l’ADN del cacau"
A càrrec de Katherine Gil, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Què és l'ADN? Quina importància té a les nostres vides? En aquest taller veurem conceptes bàsics de biologia i genètica d'una manera molt il·lustrativa. Parlarem de la cèl·lula vegetal, l'ADN i els gens, i com a bons científics, ho posarem en pràctica a la segona part del taller: aïllarem l'ADN de les cèl·lules vegetals que conté la llavor del cacau.
30/04/2019
"La xocolata com a aliment"
A càrrec de Judit Companys, del Departament de Medicina i Cirurgia (URV).
Quines són les propietats beneficioses del cacau? Quina xocolata és la més saludable? En aquest taller treballarem els conceptes bàsics relacionats amb el cacau. I tot seguit, tastarem els diferents tipus de xocolata i aprendrem a distingir quina és la més bona per menjar a través de les seves propietats organolèptiques.
28/05/2019
"Els cristalls de la xocolata"
A càrrec de Marta Martínez, Unitat de Difracció de Raigs X (ICIQ)
Saps per què l'estructura dels àtoms afecta el gust i la textura de la xocolata? Per poder "veure" els àtoms de la xocolata utilitzem cristal·lografia de raigs X, una tècnica que ens permet fer fotos a una escala microscòpica. Amb receptes de cristal·lització a diferents temperatures, podem aconseguir xocolates d'un munt de textures i gustos diferents. I així ho farem!
25/06/2019
"La xocolata a la publicitat"
A càrrec de Iolanda Tortajada, investigadora del Departament de Comunicació (URV).
Reflexionarem sobre com la xocolata apareix als anuncis publicitaris. Per què cal anunciar un aliment tan bo com la xocolata? Es fa perquè encara agradi més? Tots els anuncis són iguals? Què ens amaguen? En aquest taller us convertireu en publicistes per un dia. Mostrarem quins són els trucs i recursos que utilitza la publicitat i creareu el vostre propi anunci per vendre xocolata.
09/07/2019
"L’alimentació del futur"
A càrrec de Sílvia de Lamo, Departament d’Enginyeria Química (URV).
T'agradaria aprendre a fer esferificacions de cacau? Vols saber què són? Vols aprendre a fer aires de xocolata? T'interessa conèixer les últimes tècniques de gastronomia molecular? Doncs vine i també veuràs com la xocolata pot servir per introduir alguns dels nous aliments rics en proteïnes que molt aviat formaran part de la nostra dieta: els insectes. T'hi atreveixes?
-
Cada darrer dimarts del mes a les 17.00 h.
-
A la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra (Av. Pompeu Fabra, 5A).
-
Durada aproximada: 1 h.
-
Accés lliure amb aforament limitat.
-
Cal inscripció prèvia a la Sala Infantil de la Biblioteca, al correu electrònic(ELIMINAR) o al telèfon 977 64 31 75
-
Més informació: tríptic sobre el cicle
-
Vols veure el vídeo amb l'experiència a l'Escola Pau Delclòs de Tarragona?
Amb el suport de: