El Dia de la Ciència a l'Ebre és una iniciativa de la URV amb l'objectiu de divulgar i acostar la recerca que es realitza a la Universitat als estudiants de batxillerat de les Terres de l'Ebre de manera lúdica i entenedora, i contribuir a fomentar les vocacions científiques entre el jovent que aviat podrà passar a formar part del sistema educatiu superior. Es tracta d'obrir les portes de la Universitat als estudiants de secundària i de motivar-los a participar directament en els reptes científics. Així, poden començar a perfilar la seva carrera professional i tenir un primer acostament als coneixements que es poden adquirir als ensenyaments de grau que ofereix la URV.
En aquesta segona edició s'han organitzat diferents activitats relacionades amb els batxillerats de ciències i tecnologia i d'humanitats i ciències socials. Aquestes activitats estan dirigides a estudiants de 1r de batxillerat dels centres educatius de les Terres de l'Ebre.
Les activitats es desenvoluparan el 5 de març de 2020 al Campus de les Terres de l'Ebre de la URV.
Activitats
Tallers del batxillerat de ciències i tecnologia
- Higiene de mans
La tècnica de la higiene de mans ajuda a prevenir en nombroses ocasions la transmissió de malalties infeccioses provocades per microorganismes. El taller pretén donar a conèixer com s'ha de realitzar de forma correcta la tècnica del rentat de mans i que els estudiants adquireixin els coneixements per millorar la higiene de mans i comprovin la seva efectivitat. - Robòtica, mobilitat i salut
Els assistents conduiran un cotxe a escala remotament i competiran amb un cotxe autònom per un circuit, controlaran una pròtesi robòtica, observaran impressores 3D, interaccionaran amb el kart autònom ARK ONE i la moto elèctrica URVoltage Racing i rebran informació sobre les tècniques implicades en les diferents activitats. A més a més programaran i conduiran un cotxe teledirigit amb el mòbil. - Producció de coure:
del mineral al metall
Els alumnes investiguen el procés de producció de coure a partir de mineral. Identifiquen els compostos de coure, realitzen un procés d'extracció de coure d'una mostra de malaquita amb dues reaccions i identifiquen els productes i subproductes resultants.
Tallers del batxillerat d'humanitats i ciències socials
- Laboratori d'Educació i Tecnologia (ETLAB)
En aquest taller es treballen els patrons d'aprenentatge i eneagrama perquè els estudiants comprenguin les motivacions que hi ha darrera de les seves conductes, esbrinin què els mou a ser com són i a fer el que fan i descobreixin quins són els seus trets principals de caràcter, entre altres qüestions. - Com cal organitzar una empresa?
Els participants formaran part d'una dinàmica de grup en què aniran descobrint els atributs necessaris per ser un bon directiu d'empresa: organització, lideratge, comunicació... Tothom treballarà en equip per aconseguir un objectiu marcat. Durant el procés, els participants hauran de planificar, organitzar i aconseguir els objectius amb els recursos disponibles, tot buscant la millor organització per ser el més eficients possible. També es treballarà la comunicació interna i externa dintre d'una organització empresarial. -
Descobrim les errades de la ment humana
Els assistents realitzen diferents experiments pràctics i participatius pensats per mostrar diverses errades sistemàtiques i habituals que comet la ment; i convidar-los a reflexionar sobre els límits de la seva capacitat. Il·lusions perceptives: ens podem refiar de la nostra percepció? Tasca Stroop i atenció selectiva: podem controlar la nostra atenció? Falsos records: és fiable la nostra memòria? Errors de la comunicació: com es creen els rumors? Biaixos cognitius: quan el pensam ent s'equivoca.
Monòlegs de clausura
- Enric Petrus "Urani, t'excites" Primer premi del concurs de monòlegs científics Vols saber què investigo?
- Joel Ametlla "Tants anys d'estudiar per acabar a pic i a pala". Segon premi del concurs de monòlegs científics Vols saber què investigo? i premi del públic.
- Altres activitats
- Jornades de Portes Obertes
- Setmana de la Ciència
- Programa "Fem recerca!"
Campus de les Terres de l'Ebre
Av. de Remolins, 13-15, Tortosa
Més informació
- Amb el finançament de: