El cicle Mossegades de ciència es una iniciativa que vol fer divulgació de la ciència a través de la relació entre l’alimentació i la salut des de diferents disciplines científiques de la mà d’investigadors i investigadores que fan recerca a la URV. L'objectiu d'aquesta proposta és demostrar que la tradició gastronòmica, la forma com ens alimentem, quins productes mengem quan ho fem i com haurem de menjar en el futur tenen relació amb la nostra salut. El cicle consta de sis tallers adreçats a un públic infantil de totes les edats.
17/01/2020
"Què i com menjaven a l’antiguitat?"
A càrrec de Laura Bricio, investigadora del Departament d'Història i Història de l'Art (URV).
Les arrels de la dieta mediterrània les trobem a l’antiguitat: carns, peixos, cereals i hortalisses. Sabreu com es cuinaven, com es conservaven i com es menjava i bevia a partir dels objectes ceràmics i les diferents analítiques que fan els arqueòlegs. Quines receptes han arribat fins avui? Quins recipients es fan servir encara?
14/02/2020
"Quins aliments ens ajudaran a mantenir una bona salut intestinal?”
A càrrec d’Esther Rodríguez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Coneixereu les diferents parts del tub digestiu i les diferents funcions que fa cadascuna. Utilitzareu tests com els que es fan servir al laboratori per identificar quins components dels aliments (magdalena, bacó, beguda ensucrada, xocolata negra, raïm i pastanaga) protegeixen o alteren la salut intestinal.
13/03/2020
"Fruites i hortalisses de temporada: les superheroïnes d’un món globalitzat"
A càrrec d’Álvaro Javier Cruz, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Descobrireu quines són les fruites i hortalisses locals de cada temporada, quins polifenols contenen i quins beneficis per a la salut ens aporta el seu consum respecte a les fruites i hortalisses de fora de temporada i de procedència llunyana.
17/04/2020
"Les molècules, més vives que mai"
A càrrec d’Anna Borrull, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Els aliments que mengem contenen biomolècules. Les principals molècules que hi ha al nostre cos són glúcids, lípids, proteïnes i ADN. Són essencials per poder créixer i que el nostre cos funcioni bé. En aquest taller observareu biomolècules i estructures cel·lulars, i les identificareu en mostres d'aliments com una ceba, una patata, la llet o un plàtan.
08/05/2020
"Insectes, els nous ingredients del futur"
A càrrec de Sílvia de Lamo, investigadora del Departament d’Enginyeria Química (URV).
L'ús d'insectes per a alimentació humana serà una realitat molt aviat pel seu alt contingut en proteïna, lípids i micronutrients. En aquesta sessió coneixereu el cicle metamòrfic del cuc de la farina i amb diferents insectes (sencers o en pols) elaborareu menjar utilitzant una impressora 3D d'aliments per preparar formes atractives per al consumidor.
12/06/2020
"Sigues el cuiner d’un restaurant per un dia!"
A càrrec d’Elisabet Llauradó i Lucía Tarro, del Departament de Medicina i Cirurgia (URV).
Coneixereu què són les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, i també com es pot crear un plat saludable. Us plantegem un repte: dissenyar un plat d'un restaurant saludable i tenint en compte possibles al·lèrgies i intoleràncies. Haureu de ser creatius, originals i, sobretot, molt saludables!
-
Cada segon divendres del mes a les 17.30 h.
-
A la Biblioteca Central Xavier Amorós (C/ Escorxador, 1 (Reus).
-
Durada aproximada: 1 h.
-
Accés lliure amb aforament limitat.
-
Més informació: díptic sobre el cicle
Amb el suport de: