Universitat Rovira i Virgili

Mossegades de ciència

|Alt imatge central|

El cicle Mossegades de ciència es una iniciativa que vol fer divulgació de la ciència a través de la relació entre l’alimentació i la salut des de diferents disciplines científiques de la mà d’investigadors i investigadores que fan recerca a la URV. L'objectiu d'aquesta proposta és demostrar que la tradició gastronòmica, la forma com ens alimentem, quins productes mengem quan ho fem i com haurem de menjar en el futur tenen relació amb la nostra salut. El cicle consta de sis tallers adreçats a un públic infantil de totes les edats.

17/01/2020

"Què i com menjaven a l’antiguitat?"

A càrrec de Laura Bricio, investigadora del Departament d'Història i Història de l'Art (URV).

Les arrels de la dieta mediterrània les trobem a l’antiguitat: carns, peixos, cereals i hortalisses. Sabreu com es cuinaven, com es conservaven i com es menjava i bevia a partir dels objectes ceràmics i les diferents analítiques que fan els arqueòlegs. Quines receptes han arribat fins avui? Quins recipients es fan servir encara?

Pujar

14/02/2020

"Quins aliments ens ajudaran a mantenir una bona salut intestinal?”

A càrrec d’Esther Rodríguez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Coneixereu les diferents parts del tub digestiu i les diferents funcions que fa cadascuna. Utilitzareu tests com els que es fan servir al laboratori per identificar quins components dels aliments (magdalena, bacó, beguda ensucrada, xocolata negra, raïm i pastanaga) protegeixen o alteren la salut intestinal.

Pujar

13/03/2020

"Fruites i hortalisses de temporada: les superheroïnes d’un món globalitzat"

A càrrec d’Álvaro Javier Cruz, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Descobrireu quines són les fruites i hortalisses locals de cada temporada, quins polifenols contenen i quins beneficis per a la salut ens aporta el seu consum respecte a les fruites i hortalisses de fora de temporada i de procedència llunyana.

Pujar

17/04/2020

"Les molècules, més vives que mai"

A càrrec dAnna Borrull, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Els aliments que mengem contenen biomolècules. Les principals molècules que hi ha al nostre cos són glúcids, lípids, proteïnes i ADN. Són essencials per poder créixer i que el nostre cos funcioni bé. En aquest taller observareu biomolècules i estructures cel·lulars, i les identificareu en mostres d'aliments com una ceba, una patata, la llet o un plàtan.

Pujar

08/05/2020

"Insectes, els nous ingredients del futur"

A càrrec de Sílvia de Lamo, investigadora del Departament d’Enginyeria Química (URV).

L'ús d'insectes per a alimentació humana serà una realitat molt aviat pel seu alt contingut en proteïna, lípids i micronutrients. En aquesta sessió coneixereu el cicle metamòrfic del cuc de la farina i amb diferents insectes (sencers o en pols) elaborareu menjar utilitzant una impressora 3D d'aliments per preparar formes atractives per al consumidor.

Pujar

12/06/2020

"Sigues el cuiner d’un restaurant per un dia!"

A càrrec d’Elisabet Llauradó i Lucía Tarro, del Departament de Medicina i Cirurgia (URV).

Coneixereu què són les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, i també com es pot crear un plat saludable. Us plantegem un repte: dissenyar un plat d'un restaurant saludable i tenint en compte possibles al·lèrgies i intoleràncies. Haureu de ser creatius, originals i, sobretot, molt saludables!

Pujar

Amb el suport de: