StackSync: l’alternativa a Dropbox “segura i privada” que s’ha desenvolupat a la URV
El grup d’Arquitectura i Serveis Telemàtics de la Universitat treballa en una aplicació per emmagatzemar dades al núvol amb més privacitat que les solucions actuals
El grup d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV ha desenvolupat StackSync, una eina que permet emmagatzemar dades al núvol personal i sincronitzar la informació entre dispositius. L'aplicació resol els problemes de seguretat i privacitat de les solucions que hi ha ara al mercat, a més d'oferir funcions avançades d'interoperabilitat i escalabilitat. És fruit del projecte europeu CloudSpaces, dotat amb 4 milions d'euros del 7è Programa Marc de la Unió Europea. Hi participen 6 socis, dels quals la URV és la coordinadora del projecte.
Les fotografies del darrer viatge, la contrasenya d'accés a una xarxa social, les dades bancàries... Són informacions que molta gent emmagatzema al núvol (és a dir, en línia) mitjançant eines com Dropbox, OneDrive o SugarSync. Aquestes dades podrien ser espiades en aquest moment per agències de seguretat, governs o hackers informàtics. Així ho posen de manifest les informacions que han transcendit en els darrers mesos sobre l'accés a arxius personals per part de l'NSA, l'agència de seguretat dels Estats Units, país al qual moltes d'aquestes empreses tenen la seu.
Evitar això i protegir la informació privada dels usuaris és l'objectiu del projecte europeu CloudSpaces (Open service platform for the next generation of personal clouds), que lidera el grup d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV, capitanejat per l'investigador Pedro García. "El que volem és crear la següent generació de núvols personals", explica García. El resultat del seu treball es materialitza en una aplicació, StackSync que permet emmagatzemar i compartir dades al núvol de manera "segura, privada i accessible des de qualsevol dispositiu". "Volem que l'usuari recuperi el control de la seva informació", sentencia l'investigador.
Els problemes de les solucions actuals
El grup de Pedro García defineix tres grans reptes que el projecte que desenvolupen busca resoldre. El primer d'ells és la privacitat: "En la majoria de les solucions actuals no controles on és la teva informació, o si està protegida", explica. I és que la informació personal es desa en centres de dades que es troben físicament a altres països, amb diferents legislacions, sobre els quals l'usuari no té cap poder de decisió. Per això, segons García, "molta gent encara no se'n refia del núvol".
El segon objectiu del grup és la interoperabilitat, és a dir, poder compartir informació amb qualsevol usuari, independentment del sistema que utilitzi. "Si utilitzes una solució propietària, com Dropbox, no pots compartir informació amb usuaris d'altres plataformes, i viceversa", explica l'investigador. "La nostra aplicació, en canvi, permet que diferents sistemes «parlin» entre ells". Això permetria, per exemple, que dues universitats o organitzacions compartissin arxius entre elles de forma senzilla i privada.
La tercera característica que el grup té en compte és l'escalabilitat: "Treballem en el disseny de protocols que siguin molt escalables i molt flexibles, que es puguin utilitzar en organitzacions de qualsevol mida". En aquest sentit, l'aplicació pot suportar des de configuracions amb uns pocs usuaris fins a empreses amb milers de treballadors, i permet (potencialment) afegir espai d'emmagatzematge de forma il·limitada. Alhora, s'utilitzen tecnologies de fiabilitat i de redundància de dades, que protegeixin la informació davant de qualsevol imprevist.
El resultat pràctic del treball del grup és StackSync, l'eina que recull les contribucions i el coneixement fruit del projecte CloudSpaces. StackSync és una aplicació d'emmagatzematge al núvol de codi obert, que qualsevol persona o empresa pot modificar i adaptar al seu gust, que utilitza tècniques d'encriptació molt avançades, que desa la informació de forma fiable i redundant, i que permet compartir arxius de forma segura i privada. I, el més important: que sincronitza i emmagatzema arxius, és a dir, que fa el mateix que fan les solucions actuals. Això pot semblar obvi, però "és una recerca oberta, perquè Dropbox no et diu com es fa", recorda Pedro García.
StackSync és gratuïta i està disponible per a les principals plataformes (Windows, Linux, eyeOS, Android...). Qualsevol organització podria descarregar-la i implementar-la al seu centre de dades i als dispositius dels seus treballadors. L'eina, de la qual ja n'hi ha una primera versió alpha (que funciona, però que encara està en desenvolupament), s'adreça a universitats, hospitals, administracions o empreses preocupades per la protecció de les dades privades.
El futur és al núvol
L'emmagatzematge al núvol consisteix en desar la informació personal digital en línia, tota centralitzada en un mateix lloc, sincronitzada entre dispositius, i sempre accessible en tot moment i des de qualsevol lloc. A més, permet compartir dades amb qualsevol usuari i treballar-hi de forma col·laborativa. Finalment, en emmagatzemar-se la informació a un servidor remot, està protegida davant d'accidents o errors del maquinari.
Així, en cas que es trenqués l'ordinador, la tablet o el telèfon, n'hi hauria prou d'accedir al núvol amb l'usuari personal des del nou dispositiu, i tota la informació digital tornaria a sincronitzar-se i a estar disponible, com si res no hagués passat. Això també permet que, en cas d'esborrar accidentalment un arxiu o fer-hi una modificació involuntària, se'n pugui restaurar una versió anterior des de l'historial emmagatzemat al servidor.
"Hi ha molt d'interès per part de les empreses pel cloud, perquè és el futur de la computació", afirma Pedro García. L'investigador explica que els usuaris, ara, tenen la informació digital dispersa entre ordinadors, memòries USB, discs durs externs... però això canviarà en el futur. "Ara Dropbox és un pen drive a la xarxa, és una petita transició", aclareix García. "Anem cap a un model de disc dur a la xarxa, on les empreses i els usuaris tinguin el seu núvol personal, i hi emmagatzemin tota la seva informació de manera controlada".
De l'article científic al producte
El projecte CloudSpaces està finançat per la Unió Europea amb 4 milions d'euros, en el marc del 7è Programa Marc (FP7). Té una durada de 3 anys, i culminarà el proper 2015. Hi participen 6 socis (3 empreses i 3 universitats); la URV coordina el projecte.
El treball del grup d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV té una part important de recerca, però també de transferència, ja que "estem generant un producte que es pot fer servir", explica Pedro García. "En el camp de la informàtica, la UE valora que el treball no sigui només de recerca, sinó que el resultat tingui una part aplicada. Per això el consorci compta amb 3 socis acadèmics i 3 socis industrials", aclareix.
Les proves en entorns reals amb l'aplicació StackSync s'estan fent a les empreses i universitats que participen al projecte. La xarxa espanyola d'universitats RedIRIS prepara el primer pilot en una entitat externa al consorci, amb l'objectiu de compartir arxius entre universitats. L'eina es pot descarregar des del seu web, i algunes organitzacions ja han mostrat interès per provar-la. "Tenim una empresa de Holywood, dedicada a la postproducció de vídeo, i alguns centres de computació a França que s'han posat en contacte amb nosaltres", explica Pedro García.
A més de la feina d'enllestir l'eina, des del grup treballaran ara en la divulgació de l'aplicació que estan desenvolupant, amb un doble objectiu: d'una banda, aconseguir que usuaris i organitzacions prenguin consciència de la importància de la privacitat a la xarxa; i de l'altra, popularitzar StackSync i "aconseguir que les empreses la facin servir per gestionar la seva informació".