Investigadors de la URV desenvolupen una aplicació mòbil per avaluar la intensitat del dolor
S'anomena 'Painometer' i és una iniciativa del grup de recerca ALGOS de la URV. Els seus impulsors asseguren que "no es troba al mercat" una altra aplicació amb aquestes característiques
Amb el nom de Painometer, l'aplicació mòbil integra quatre escales per avaluar la intensitat del dolor. Es tracta d'una aplicació web per a mòbils i tauletes que, un cop descarregada, no necessita accés a internet. A més a més, també es pot descarregar gratuïtament des de la botiga Google Play d'Android.
Les escales incloses en aquesta aplicació -escala de cares de dolor revisada (FPS-R), escala numèrica (EN), escala visual analògica (EVA) i escala analògica de color (CAS)- han estat contrastades empíricament. Se'n coneixen les característiques (les propietats psicomètriques) i "sabem que són vàlides, fiables i sensibles al canvi", explica Jordi Miró, coordinador del grup de recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili, que és qui ha desenvolupat el projecte.
El seu funcionament és molt senzill. Els usuaris han d'accedir a l'aplicació i, utilitzant una de les quatre escales, han d'informar sobre la intensitat de dolor. Segons l'escala que utilitzin han de donar valoracions numèriques entre el 0 i el 10, per exemple, o bé identificar la intensitat del dolor amb un dibuix de cares que s'assimilen al seu estat. L'aplicació ha superat diferents proves d'usabilitat, tant amb pacients com amb especialistes sanitaris, que han permès millorar les primeres versions. Les quatre escales que inclou l'aplicació són les més utilitzades per avaluar la intensitat del dolor i es poden fer servir, segons les circumstàncies, tant amb població infantil i juvenil com amb adults o gent gran. L'aplicació inclou les instruccions que cal seguir per administrar de forma correcta les escales.
L'aplicació s'adreça tant al pacient que té dolor com al clínic, el qual pot fer el seguiment i modificar, si cal, el tractament. Però sobretot té interès per als professionals, per a les farmacèutiques o per als hospitals, que podran generar bases de dades, "i també per als investigadors i laboratoris que fan assajos i que necessiten eines contrastades i fiables per avaluar l'impacte del dolor", explica Miró. A més, amb l'entrada de dades, els pacients poden fer una valoració real de l'evolució del seu estat: "Tenen tendència a pensar que van a pitjor i amb les dades davant s'adonen que a vegades és una percepció no real", apunta l'investigador.
En la tercera versió del Painometer, que s'espera que surti l'any vinent, es potencia que la informació es pugui utilitzar i compartir entre el pacient i el clínic o l'investigador: "Els clínics poden utilitzar la informació per fer el seguiment del pacient o per desenvolupar projectes de recerca". Ara com ara, el pacient ha d'enviar les dades que va actualitzant al professional de la salut que l'atén, per correu electrònic. I en aquesta nova versió, a banda de compatir la informació a la xarxa, es permetrà introduir altres paràmetres rellevants, com ara la localització del dolor (que pugui assenyalar els llocs del cos on li fa mal), ja que els estudis mostren que l'extensió del dolor és una variable significativa per entendre els efectes que té en la qualitat de vida dels pacients. També es preveu que es pugui registrar quan i on s'han introduït les dades, perquè és important per als clínics poder conèixer la periodicitat en què s'han actualitzat.
Miró assenyala que "no es troba al mercat" una altra aplicació amb aquestes característiques, que està disponible en català, castellà, anglès, francès i portuguès, "un atractiu per als investigadors que vulguin fer estudis en diferents entorns". A més, malgrat que es tracta d'una aplicació amb un ús força intuïtiu, hi ha disponible un manual d'instruccions per facilitar-ne la utilització.
El projecte, desenvolupat pel grup ALGOS de la URV, forma part d'un programa més ampli de tractament del dolor crònic amb telefonia mòbil intel·ligent, en què l'objectiu final és contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb dolor crònic. El projecte està finançat per recursos provinents de convocatòries competitives del MICINN/MINECO, tot i que també hi ha implicats recursos de projectes finançats per l'AGAUR, la Fundació de La Marató de TV3, Recercaixa i el programa de foment de la recerca de la URV, a través dels quals han desenvolupat la base científica. L'aplicació es pot utilitzar per a tasques clíniques i recerca, així com també amb finalitats educatives i formatives de manera oberta, sempre que no s'utilitzi amb finalitats econòmiques.
L'any 2013, l'aplicació Painometer ha estat guardonada amb el premi "mHealth" del Mobile World Capital Barcelona.