Un centenar d'estudiants de Batxillerat participen en el primer Dia de la Ciència de les Terres de l'Ebre
És la primera experiència d'aquestes característiques que s'organitza al Campus de l'Ebre i els bons resultats en fan preveure la continuïtat.
Des d'aprendre què són i com treballen els materials superconductors fins a submergir-se en el món dels sentits i la seva estimulació. Són només algunes de les noves experiències que han viscut un centenar d'estudiants de Batxillerat dels instituts Ramon Berenguer IV d'Amposta, Joaquín Bau de Tortosa i l'Institut de Roquetes.
El Dia de la Ciència a l'Ebre és una iniciativa que ha nascut amb l'objectiu de divulgar i apropar la recerca que es realitza a la Universitat als estudiants de batxillerat de les Terres de l'Ebre, de manera lúdica i entenedora, i contribuir a fomentar les vocacions científiques entre el estudiants que estan a un pas de formar part del sistema educatiu superior. El director del Campus de l'Ebre, Azael Fabregat, ha explicat a l'inici de la jornada, que el Dia de la Ciència s'ha organitzat amb el repte d'obrir les portes de la URV als estudiants de secundària i de motivar-los a participar directament en els reptes científics.
En aquesta primera edició -que s'ha organitzat des del Campus de l'Ebre de la URV en col·laboració amb la Unitat de Comunicació de la Ciència-, s'han dut a terme diferents tallers científics i una conferència sobre comunicació científica.
Al llarg del matí els estudiants han participant en quatre tallers de mitja hora de durada cadascun, en els que han tractat dels materials superconductors i la levitació; el funcionament dels sensors de gasos, a través d'un taller en què es mostra com funciona un alcoholímetre; la neteja de la deixalla de l'espai a través dels làsers, i l'estimulació dels sentits. Han estat tallers teòrics amb una part pràctica, que els han servit per veure aspectes relacionats amb la ciència d'una manera divulgativa i en la que, els estudiants, hi ha pogut prendre part pràctica. La jornada s'ha acabat amb una conferència amb el títol: "'Noves formes de comunicar la ciència. Rockinshoe: comunicació científica 3.0" a càrrec de Jaume Cugat, divulgador científic.
Paral·lelament a aquesta activitat, i fins a finals de febrer, es pot visitar l'exposició "A la URV... Fem recerca!" al vestíbul del campus, que recull una selecció de les millors obres presentades al V Concurs de Fotografia Digital de la URV, una activitat que ha organitzat l'Antena Cultural de la URV a l'Ebre.