Universitat Rovira i Virgili

El CTNS troba en la pell d'avellana efectes beneficiosos per prevenir el colesterol i el càncer de còlon

Unió Corporació Alimentària de Reus ha desenvolupat l'ingredient, que porta per nom Fiberox, una fibra antioxidant per la que Unió va rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària de la Generalitat

Des del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) s'ha estudiat aquest ingredient per  encàrrec de la cooperativa Unió. Per la seva  composició, rica en polifenols,  es va decidir ampliar la recerca  "i s'aprofitava per analitzar si la pell de l'avellana tenia efectes beneficiosos en el metabolisme  cardiovascular", explica Francesc Puiggròs, coordinador científic del CTNS. En aquest estudi  van determinar que, en el metabolisme del colesterol, els nivells milloraven significativament en hàmsters sotmesos a alteracions cardiovasculars induïdes a través de la dieta, és a dir, als que se'ls induïa els factors de risc.  Els hàmsters  són models similars als humans  pel que fa al comportament del metabolisme de lípids i per això es converteixen en un indicador fiable per a estudis relacionats amb el colesterol.

Els resultats del treball van posar de manifest l'eficàcia en el metabolisme del colesterol  "i alhora vam detectar un comportament en el contingut d'àcids biliars molt positiu. En concret, en un indicador que, d'acord a la bibliografia científica, està molt relacionat amb la  prevenció del càncer de còlon", apunta Puiggrós. Aquest indicador s'havia reduït en els hàmsters que havien consumit pell d'avellana. L' estudi obre una nova via per estudiar l'ingredient amb la finalitat que sigui eficaç en la prevenció  del càncer. Si bé  hi ha molts estudis dels efectes del consum de l'avellana, existeix poca bibliografia sobre la pell de l'avellana. Fins aquests moments s'utilitzava principalment per a ferratges i pinsos de nutrició animal. 

Aquest projecte de recerca ha estat finançat pel CDTi (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial)  i ha durat més de dos anys. En un primer moment Unió va caracteritzar l'ingredient per veure els  compostos i es va avaluar, després,  l'efecte en els animals,  la part del treball desenvolupat pel CTNS. Des del Centre Tecnològic es va fer un estudi d'enfocament preventiu -es donava d'ingredient en el moment que s'induïa l'alteració- i correctiu, -induïen l'alteració i, després, els donaven l' ingredient.

Ara, aquest producte es pot comercialitzar ja sigui com a ingredient, o incorporant-lo en algun producte de consum humà. El següent pas pot ser la realització d'un estudi en humans  dirigit a la mateixa població a la qual es vol arribar.

Premi  a la Innovació Tecnològica Agroalimentària

L'empresa Unió Corporació Alimentària -productors de fruita seca, fruita dolça, olis i vins- ha estat guardonada amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2013 del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, pel desenvolupament d'aquest ingredient, el Fiberox, i per un projecte de desenvolupament d'un cereal d'esmorzar a base d'avellana.

El 2009 Unió  va crear un departament de R+D+I, que ha obtingut  tres patents: una mundial, el cereal d'esmorzar, una de procés i una, espanyola, per Fiberox.  Per desenvolupar aquesta tasca ha rebut ajudes públiques, amb una inversió  de prop d'un milió d'euros per als projectes realitzats des de 2009.

En aquests projectes s'ha comptat amb la col·laboració d'altres empreses, com la suïssa Bühler, i centres tecnològics, principalment el CTNS. Unió també ha col·laborat en altres projectes, per exemple els impulsats per AINS (Associació d'Empreses Innovadores en Nutrició i Salut) .  Actualment inicia un nou projecte basat en el desenvolupament d'ingredients a partir de la garrofa, un projecte  finançat pel CDTI i amb la col·laboració del CTNS.

Recerca sobre ingredients bioactius

Des de la seva creació, l'any 2008, el CTNS ha treballat amb més de 100 empreses nacionals i internacionals per les que ha desenvolupat  estudis relacionats amb ingredients bioactius, sobretot relacionats amb patologies cardiovasculars: síndrome metabòlic, prevenció de l'obesitat, correcció dels factors de risc i les alteracions que després suposen l'aparició d'aquestes malalties.

El CTNS ofereix a les empreses agroalimentàries serveis científics i tecnològics en tot el ventall d'aspectes que tenen relació amb el consum d'aliments i la salut, molt especialment en el camp dels aliments funcionals, productes que, més enllà de nodrir, actuen millorant o prevenint factors de risc de patologies i, per tant, condicionen l'estat de salut.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

El director científic del CTNS, Francesc Puiggrós, als laboratoris on es desenvolupa la recerca del centre.