Un grup de recerca de la URV estudia la resposta del cos humà a determinats estímuls en situacions de gravetat zero
L'experiment BILOG-1 (BIorhythms under LOw Gravity conditions), del grup de recerca SPABE de la URV analitzar la resposta combinada del cervell i del cor sota condicions d'hipergravetat i de gravetat reduïda durant curts períodes de temps.
En la nova campanya de recerca de vols parabòlics en gravetat zero a l'Aeroport de Sabadell s'hi ha dut a terme l'experiment BILOG-1 (BIorhythms under LOw Gravity conditions), del grup de recerca SPABE de la URV. La campanya de vols ha estat coordinada pel professor Antoni Pérez-Poch (UPC-Barcelona Tech).
L'experiment que s'ha realitza ha estat el BILOG-1 (BIorhythms under LOw Gravity conditions) dirigit pels professors Xavier Ruiz i Fina Gavaldà del grup de recerca SPABE (Digital Signal Processing in Aerospace and Biomedical Environments ). El seu objectiu és analitzar la resposta combinada del cervell i del cor sota condicions d'hipergravetat i de gravetat reduïda durant curts períodes de temps. Per fer-ho, l'investigador Xavier Ruiz del propi grup de recerca, ha pujat en una avioneta amb els sensors que han de permetre els investigadors analitzar posteriorment els seus bioritmes. Es valoraran les seves constants fisiològiques i, a més, es comprovarà si davant d'un estímul de tipus sonor es mitiguen les possibles alteracions observades en situacions de gravetat zero. Les conclusions obtingudes s'espera puguin aplicar-se, per exemple, a minimitzar els efectes nocius en persones que tenen pànic a volar.
El processament i l'anàlisi de les senyals es farà posteriorment als laboratoris de la URV, concretament al Departament de Química Física i Inorgànica on pertany el grup de recerca SPABE. El grup té experiència en els models computacionals i senyals digitals d'anàlisi relacionats amb l'enginyeria aeroespacial. En la seva nova línia de treball biomèdica investiga l'alteració dels bioritmes en condicions d'hipergravetat i microgravetat.
L'experiment pretén estudiar el comportament del cos humà en absència de gravetat. Per aconseguir-ho s'ha utilitzat un avió acrobàtic CAP10B, cedit per l'Aeroclub de Sabadell, que permet aconseguir mitjançant una maniobra parabòlica, fins a 8 segons de gravetat zero. Els vols parabòlics són utilitzats per experimentar en gravetat zero, des de fa molts anys, per part de les agències espacials com ESA o NASA. L'equip acrobàtic de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell i la UPC són pioners en haver desenvolupat una nova tècnica de pilotatge manual específica per aquests avions, que permet reduir el cost d'operació d'aquest tipus de vols de recerca.