20/11/2020
19:00 h. Virtualment
Taller virtual “Repte Experimenta”
Preparats per fer bona ciència? Serieu capaços de moure un paper amb un globus sense tocar-lo? O inflar un globus o apagar unes espelmes sense bufar? I quantes gotes d'aigua creieu que us caben en una moneda de 20 cèntims abans no vessi?
L'equip del Repte Experimenta us desafia a descobrir fenòmens científics experimentant amb una reacció àcid-base, l'electricitat estàtica o la tensió superficial. Però abans, mans ben netes... Per què? Ho descobrireu amb un experiment ben senzill.
A càrrec d’Eva Pocurull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, i la Bàrbara Vastenavond, del Departament d'Enginyeria Química de la URV, membres del programa Repte Experimenta.
És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR). Un cop inscrits es facilitarà l'enllaç a la sessió i tot el material necessari per realitzar des de casa els experiments (productes bàsics que tothom acostuma a tenir a casa). Entre experiment i experiment hi ha la possibilitat què la gent pregunti a través del xat.
Organitza: Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili.
https://www.repteexperimenta.cat/
25/11/2020
19:30 h. Sala d’Actes del Centre Cultural de Cambrils
És segura l’aigua que consumim?
L'aigua ens pot semblar una substància molt corrent, doncs la utilitzem múltiples vegades al dia i quan obrim l'aixeta de les nostres cases tenim aigua sense problema i això implica que en molts casos no pensem que deixar l'aixeta oberta significa malbaratar aquest recurs, o de vegades tampoc som consients que estem contribuint a la contaminació de l'aigua. Per això és important conèixer quin és el recorregut que segueix l'aigua abans que ens arribi a les nostres llars i també quin és el granet de sorra que podem aportar per a que contribuïm a l'estalvi d'aquest recurs. En aquest sentit, aquesta xerrada pretén donar una visió sobre el cicle de l'aigua, el seu posterior tractament en plantes potabilitzadores (que involucra una sèrie de processos físics i químics) i com ens arriba a les nostres cases, amb una qualitat determinada.
A càrrec de Carme Aguilar, professora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV.
És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR) o al telèfon 977 794 528. Places limitades.
Organitza: Museu d'Història de Cambrils. Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili.
28/11/2020
De 9.00 a 13:30 h. Molins de la Vila de Montblanc
L’energia de la natura
Jornada de portes obertes als Molins de la Vila de Montblanc. Els Molins de la Vila de Montblanc estan formats per dos antics molins fariners situats a la confluència dels rius Francolí i Anguera, allà on al segle XI s'hi establí Duesaigües (després anomenant Vilasauba), precedent de la vila de Montblanc.
A mitjans dels anys 80 van ser recuperats pel Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca i s'han condicionat com a museu monogràfic. Es faran torns de visita a les 10.00, 11.00, 12.00, 15.00 i 16.00.
És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR) o al telèfon 977 860 349. Places limitades.
Organitza: Museu Comarcal de la Conca de Barberà. Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili.
Amb el suport de: