Universitat Rovira i Virgili

Activitats

|Alt imatge central|

De l'1/11/23 al 10/12/23

En línia

Crim Experimenta: Resol el cas Missió Oró i guanya entrades a Port Aventura

Els Mossos d'Esquadra necessiten la vostra ajuda. Han segrestat a la Dra. Martina Curull, bioquímica que estava treballant en una missió confidencial al centre de recerca de l'Agència Espacial Europea. La policia no pot accedir al recinte, però per sort, vosaltres hi sou fent una visita guiada. És el moment de posar-vos en la pell de la policia científica i investigar el cas. Teniu temps per resoldre el cas fins el 10/12/23 i guanyar entrades a Port Aventura.

Fent servir un format gamificat proper a l'estil dels videojocs en el qual es van superant proves, el Cas Missió Oró pretén apropar els joves al mètode científic partint d'un aprenentatge vivencial i competencial. En la resolució del cas, la teoria i la pràctica s'entrellacen per tal de garantir un aprenentatge més profund. A partir d'un complert catàleg de recursos en format multimèdia que inclou 7 càpsules audiovisuals que expliquen un principi científic de forma demostrativa, els 'jugadors' troben pistes per avançar en la seva investigació i les instruccions per dur a terme els experiments necessaris per analitzar les proves i resoldre el cas.

Adreçat a famílies amb menors de 12 a 15 anys. Proposta d'alfabetització científica gamificada creada amb el suport de la FCRI (Convocatòria Joan Oró 2023).

A càrrec de Barbara Vastenabond, directora executiva del programa Repte Experimenta de la URV, i Eva Pocurull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgància de la URV.

Més informació i inscripcions: CrimExperimenta: resol del Cas Missió Oró - Repte Experimenta


Del 7 al 18 de novembre

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat, tot i que hi ha programada una visita oberta al públic general. En tots els casos és necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: ComCiència. UCC+i de la URV

Col·labora: Museu d'Història de Tarragona

Més informació i inscripcions: /ca/ruta-marti-franques/


10/11/2023

18:00 h. Espai Jove, Valls (Plaça de les Escudelles, 5)

Com fer més ràpid un cotxe de competició? Per què volen els avions?

En aquest taller participareu en el disseny de l'aerodinàmica d'un cotxe de competició, i també us servirà per aprendre què fa que un avió voli. A més, muntareu un túnel de vent casolà!

A càrrec de Lluís Vàzquez, investigador del Departament d'Enginyeria Química (URV).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Valls.

Inscripcions: Web espai Jove


10/11/2023

18:00 h. Centre Cívic Llevant, Monnars (Tarragona) (Carrer Major, s/n)

Raons per empoderar-se: desmuntant els mites masclistes

Xerrada interactiva orientada des de la teoria feminista dinamitzada mitjançant un test Kahoot. L'activitat contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 4 i 5 i apunta a enderrocar mites i creences masclistes, mitjançant una transferència de coneixement procedent de fonts contrastades, que s'evidencien durant la sessió.

A càrrec de Rocío Ruiz Martínez, investigadora del Departament d'Història i Història de l’Art (URV).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tarragona.

Inscripcions: https://inscripcions.tarragona.cat/es/raons-per-empoderar-se-desmuntant-els-mites-masclistes


10/11/2023

19:00 h. On-line

XI Taller d'experiments en streaming

Sereu capaços de moure un recipient d'alumini sense tocar-lo? O donar vida a uns cucs de paper? I què en penseu de fer una cursa de globus o construir una cinta de Moebius? Aplicant el mètode científic i experimentant amb materials que tots teniu, entendreu conceptes com el magnetisme, la capil·laritat, la tercera llei de Newton i la banda de Moebius. Des de casa, podreu fer els experiments pas a pas, de la mà de l'Eva i la Barbara.

A càrrec de Barbara Vastenabond, directora executiva del programa Repte Experimenta de la URV, i Eva Pocurull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgància de la URV.

Més informació i inscripcions: Experimenta a Casa: XI taller d'experiments en família - Repte Experimenta


11/11/2023

11:30 h. Museu Terres de l’Ebre, Amposta (C/ Gran Capità, 34)

Els insectes com a font de proteïna equivalent i sostenible

Es tracta d'un taller format per diferents activitats pràctiques a través de les quals els nens i nenes coneixen la problemàtica mediambiental de la nostra principal font de proteïna, la carn, i descobreixen els insectes com una font de proteïna alternativa, equivalent i més sostenible.

A càrrec de Maria Descamps i Adrià Vilalta, investigadors del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens d’Amposta.


11/11/2023

18:00 h. Centre Cívic, Vimbodí i Poblet (Plaça Major, 12)

Com fer més ràpid un cotxe de competició? Per què volen els avions?

En aquest taller participareu en el disseny de l'aerodinàmica d'un cotxe de competició, i també us servirà per aprendre què fa que un avió voli. A més, muntareu un túnel de vent casolà!

A càrrec de Lluís Vàzquez, investigador del Departament d'Enginyeria Química (URV).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Conca de Barberà.


Del 13 al 24 de novembre

Tallers experimentals als CRAI

Es realitzarà al Campus Sescelades de la URV un taller d'activitats experimentals destinat a grups concertats d'escolars de 9 a 18 anys, en el marc de la Setmana de la Ciència 2023.

S'ha programat un monogràfic sobre "La lluita contra el canvi climàtic", amb activitats diferenciades per primària i secundària, amb l'objectiu de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública sobre les causes del canvi climàtic i els mètodes de captació i reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Més informació i inscripcions: https://urvdivulga.cat/setmana_ciencia/


13/11/2023

18:00 h. Centre Cívic, Bonavista (Tarragona) (C/ Onze, 13)

Enginyeria forense

La tecnologia es pot aplicar per realitzar activitats il·legals. I per enxampar tota mena de delinqüents. O per declarar innocent un acusat. Per molt intel·ligent que pensis que ets, l'aplicació sistemàtica i la recerca de proves científiques pot desemmascarar qualsevol crim més enllà de qualsevol dubte. Parlarem de casos reals: assassinats en família, assassinats a la feina, falsificacions gairebé perfectes, enverinaments amb tot tipus de substàncies, espionatge desemmascarat, detecció de sang, identificació de sospitosos, anàlisi de drogues... La ciència ha fet que els bons, a la llarga, sempre guanyin.

A càrrec de Laureano Jiménez, investigador del Departament d'Enginyeria Química (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tarragona.

Inscripcions: https://inscripcions.tarragona.cat/es/enginyeria-forense


14/11/2023

19:00 h. Casal Cultural de La Pobla de Mafumet (Av/ de la Generalitat, 20)

Científiques en acció...Experimenta!

Tres investigadores. Tres reptes científics. 'Científiques en acció... Experimenta!' ofereix una proposta educativa gamificada per a alumnes d'ESO amb la finalitat d'apropar el jovent al camp de treball de les científiques i incrementar els referents femenins en ciència. Els participants, dividits en equips, hauran de resoldre tres reptes científics: encendre un terròs de sucre (descoberta de la catàlisi i els catalitzadors), intercanviar dos líquids d'un got a un altre sense moure o tocar els recipients (descoberta del flux laminar) i construir una compostadora amb residus de casa (tractament dels residus com a recurs i descoberta del procés compostatge).

A càrrec de Barbara Vastenavond, directora executiva del programa Repte Experimenta.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Pobla de Mafumet.


14/11/2023

19:00 h. Centre de Lectura, Reus (C/ Major, 15)

Vida extraterrestre

La vida no és un do diví que ens ha estat atorgat per un dels molts éssers totpoderosos (i invisibles) als quals anomenem déus i que han estat generats per la nostra visió del món. Els elements químics necessaris per a la vida es troben a molts planetes i satèl·lits del sistema solar (i arreu de l'univers!). Les condicions perquè aparegui la vida no són tan freqüents, però hi ha un bon grapat de candidats. El que és improbable és que dues civilitzacions tecnològiques contactin (una ha d'enviar un missatge mentre l'altre està escoltant). I l'univers és immens. La vida és, sembla, una propietat de la matèria: per poc que les condicions són propícies, la matèria tendeix a organitzar-se en estructures complexes. El desordre sempre augmenta.

A càrrec de Laureano Jiménez, investigador del Departament d'Enginyeria Química (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Reus.


16/11/2023

19:00 h. Casal Cultural de La Pobla de Mafumet (Av/ de la Generalitat, 20)

Què en saps dels rellotges biològics?

Les persones tenim uns rellotges biològics que permeten adaptar els processos interns del nostre cos al moment del dia i l'estació de l'any en la qual ens trobem. Una alteració d'aquests rellotges biològics es relaciona amb un augment del risc de patir certes malalties. En aquesta xerrada descobrirem quins factors regulen aquests rellotges i quins hàbits alimentaris poden ajudar-nos a "posar en hora" aquesta maquinària biològica.

A càrrec de Gerard Aragonès Bargalló, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Pobla de Mafumet.


16/11/2023

19:30 h. Centre Cultural de Cambrils (C/ Sant Plàcid, 18)

Una visita al passat: buscant els orígens de la malaltia d'Alzheimer

Fa més de 100 anys del primer cas documentat d'Alzheimer. Què ha canviat des de llavors? Quines són les principals hipòtesis que expliquen aquesta malaltia? Quina relació té amb la diabetis tipus 2? En aquesta xerrada descobrirem, entre tots i totes, les respostes a aquestes preguntes i a d'altres que puguin sorgir.

A càrrec de Laia Gutiérrez Tordera, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Cambrils.


16/11/2023

19h. Centre Marcel·lí Domingo, La Sénia (Passeig de la Clotada, 25)

Plastificats

La producció i l'ús dels plàstics han augmentat exponencialment des de mitjans del segle XX. Ara patim les conseqüències de l'abús i la mala gestió. Els plàstics acaben al medi ambient, on es queden per molt de temps. Alguns són de mida molt petita (menys d'un mil·límetre) i els anomenem microplàstics. En aquesta xerrada taller detectarem i identificarem microplàstics als laboratoris i repassarem fins on arriba la contaminació plàstica al nostre planeta i als éssers vius que l'habiten. Són resultats sorprenents i preocupants alhora!

A càrrec de Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Sénia.


17/11/2023

18.30h. Aula Didàtica del Museu de Tortosa (Rambla Felip Pedrell, 3)

Els nadons romans de Tortosa: què ens explica l'antropologia física de les restes humanes antigues?

Xerrada sobre la investigació de les restes antropològiques del Carrer Croera de Tortosa. De l'època romana en coneixem els déus, els emperadors, les grans vil·les i les domus, però què passava a casa nostra? Com podem conèixer la gent què hi vivia? Una de les maneres de saber-ho és a partir de l'estudi de les restes esquelètiques humanes i el ritual funerari que les acompanya.

Els ossos ens parlen de la quotidianitat i de la realitat de les persones del passat, de les seves activitats i de les seves dolències. Més concretament posarem els focus en els infants, especialment els nadons, parlant de la troballa de dues àmfores amb restes infantils durant l'excavació del jaciment de les Cases de la Catedral de Tortosa.

A càrrec de Laura Canales i Júlia Benet, arqueòlogues especialistes en antropologia física.

Organitza: Campus Extens de la URV a Tortosa, Museu de Tortosa i Ajuntament de Tortosa. Col·labora: Diputació de Tarragona.


17/11/2023

18.00h. Local Cultural, Rocafort de Queralt (C/ Sant Antoni, 27)

Relacions del sucre amb la impulsivitat, dieta, cognició, diabetis i malaltia cardiovascular

L'eix central de la xerrada és el sucre. Es tractaran els antecedents que poden produir un elevat nivell de sucre en sang, la personalitat mesurada com a impulsivitat i l'adherència a patrons dietètics saludables i no saludables. Posteriorment, s'analitzaran les conseqüències que pot tenir, com ara la diabetis tipus 2, el deteriorament cognitiu i la malaltia cardiovascular. La xerrada utilitzarà material didàctic per fer-la més pràctica.

A càrrec de Carlos Gómez Martínez, Unitat de Nutrició Humana (URV).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de la Conca de Barberà.

Inscripcions: Formulari en aquest enllaç.


17/11/2023

19:00 h. La Llanterna Teatre Municipal, Móra d’Ebre (C/ Miquel Rojals, 1)

De les llegendes als mems

Potser les àvies ja no expliquen rondalles i els pagesos no canten mentre treballen al camp. Quin sentit té el folklore avui dia? Gèneres com la rondalla o la cançó no tenen la vigència d'altres temps perquè precisament, com deia la cançó, aquests han canviat, però d'altres, com els rumors i els mems mostren com el folklore es pot adaptar a qualsevol circumstància. En aquesta xerrada veurem exemples d'aquesta capacitat d'adaptació del folklore i com a través d'ell podem parlar de nosaltres i de les nostres preocupacions i pors.

A càrrec d'Emili Samper, investigador del Departament de Filologia Catalana (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Móra d’Ebre.


19/11/2023

18:00 h. Local Social de les Piles  (C/ Major, 26)

Què en saps dels rellotges biològics?

Les persones tenim uns rellotges biològics que permeten adaptar els processos interns del nostre cos al moment del dia i l'estació de l'any en la qual ens trobem. Una alteració d'aquests rellotges biològics es relaciona amb un augment del risc de patir certes malalties. En aquesta xerrada descobrirem quins factors regulen aquests rellotges i quins hàbits alimentaris poden ajudar-nos a "posar en hora" aquesta maquinària biològica.

A càrrec de Gerard Aragonès Bargalló, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de la Conca de Barberà.


21/11/2023

18:00 h. Local Social de Vilaverd (Plaça de la Bàscula, s/n)

Sherlock Holmes sabia química

A través del personatge literari de Sherlock Holmes es pretén mostrar com la química juga un paper fonamental en el que anomenem "ciència forense". Moltes de les històries del famós detectiu creat per sir Arthur Conan Doyle tenen el mètode científic en general i la química en particular com a protagonistes. La xerrada introduirà el personatge a través d'algunes de les seves històries més cèlebres i es recrearan alguns dels seus experiments. Finalment, es comentaran breument les tècniques més modernes utilitzades en l'anàlisi forense.

A càrrec de Ricard Boqué Martí, investigador del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de la Conca de Barberà.


24/11/2023

19:00 h. Sala Absis del Castell de Falset  (C/ Bonaventura Pascó s/n)

In vino veritas. Producció i consum de vi durant l'època ibèrica

El vi fou un dels elements més importants per les societats preromanes de la Península Ibèrica. Gràcies a l'arqueologia sabem quan es va començar a conrear la vinya, on s'han trobat les primeres restes de vi i com se'n va expandir la producció. En aquesta xerrada explicarem com va arribar aquest producte a la Península Ibèrica, com es produïa, com es guardava i fins i tot, i malgrat la dificultat, intentarem esbrinar quin gust tenia.

A càrrec de Jordi Diloli, investigador del Departament d'Història i Història de l'Art (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Falset.


30/11/2023

18:00 h. Cal Maiam, Torredembarra (C/ Santa Rosalia, 38)

Sherlock Holmes sabia química

A través del personatge literari de Sherlock Holmes es pretén mostrar com la química juga un paper fonamental en el que anomenem "ciència forense". Moltes de les històries del famós detectiu creat per sir Arthur Conan Doyle tenen el mètode científic en general i la química en particular com a protagonistes. La xerrada introduirà el personatge a través d'algunes de les seves històries més cèlebres i es recrearan alguns dels seus experiments. Finalment, es comentaran breument les tècniques més modernes utilitzades en l'anàlisi forense.

A càrrec de Ricard Boqué Martí, investigador del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV)

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Torredembarra.


D’octubre a març

Tallers científics del programa Fem Recerca!

Aquesta activitat està adreçada a despertar vocacions entre els joves i a incentivar-los l'interès per la ciència i la investigació, així com pels estudis universitaris que la fan possible. L'objectiu és que els estudiants prenguin consciència de la importància de la recerca científica i de les múltiples aplicacions que té en els camps del coneixement.

Activitat dirigida als centres educatius amb reserva prèvia.

Organitza: Oficina de l'Estudiant de la URV.

Web: http://www.urv.cat/femrecerca

Més informació i inscripcions: 977 558 191 / ofes(ELIMINAR)@urv.cat