Universitat Rovira i Virgili

Setmana de la Ciència al Campus Extens

|Alt imatge central|

Divendres, 13 de novembre de 2015


19:00 h. Centre Cultural Infant Pere (C/ Ramon Berenguer IV, 2, l’Hospitalet de l'Infant)

Ethica: el joc de les finances ètiques

Sabeu on van a parar els vostres diners quan els ingresseu en un banc? Ethica és un joc de taula per explorar l’impacte social i ambiental de les activitats bancàries, les inversions i els negocis, i per aprendre a prendre decisions més responsables sobre la gestió dels diners. L’objectiu de l’activitat és entendre com les decisions que prenem sobre els estalvis personals i les inversions afecten altres persones i territoris, per tal de poder prendre decisions de forma informada i respectuosa amb la societat i el medi ambient, a través d’iniciatives com la banca ètica.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant.


19:30 h. Centre de Lectura de Reus (C/ Major, 15, Reus)

L'efecte hivernacle

Quines repercussions té l’efecte hivernacle? Quina relació té aquest fenomen amb el canvi climàtic? La temperatura mitjana a la Terra i la concentració de CO2 estan íntimament relacionades. En el darrer segle, el creixement descontrolat d’aquest gas, conseqüència de la industrialització, ha fet augmentar la temperatura mitjana a un ritme sense precedents en la història. En aquesta xerrada coneixereu la incidència d’aquest gas en l’equilibri tèrmic del planeta, veureu la responsabilitat de les diverses activitats humanes en l’escalfament global i proposarem solucions que en facilitarien la seva reducció.

A càrrec de Jaume Massons, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Reus.


19:30 h. Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre (C/ Gran Capità, 34, Amposta)

Conferència: "Un riu en perill: espècies invasores a l'Ebre"

L'objectiu d'aquesta activitat és donar a conèixer els peixos del tram baix del riu Ebre, les amenaces a les quals estan sotmesos, i alguns dels mètodes de captura que s’empren en el seu estudi.

A càrrec de Nuno Caiola, investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

Organitza: Parc Natural del Delta de l'Ebre, Museu de les Terres de l'Ebre i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Col·labora: Antena del Coneixement d'Amposta.


Dissabte, 14 de novembre de 2015


10:00 h. Embarcador d'Amposta (Av. de Sant Jaume, 1, Amposta)

Un riu ple de peixos: coneguem els peixos del riu Ebre

Taller per conèixer els peixos de l’Ebre i demostració de captura científica amb pesca elèctrica.

Organitza: Parc Natural del Delta de l'Ebre, Museu de les Terres de l'Ebre i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Col·labora: Antena del Coneixement d'Amposta.


11:00 h. Centre Cívic de Sant Salvador (Av. dels Pins, s/n, Tarragona)

Taller de química familiar

Sabíeu que darrera de l’amor, de l’elaboració de les salses, de les agulletes, dels pets o de la cocció d’un ou dur s’amaguen fenòmens químics? La química no és dolenta, ni ha de ser obligatòriament avorrida, malgrat que els qui l'expliquem podem ser una mica freaks. En aquest taller parlarem de química de forma amena i mostrarem alguns aspectes de la química quotidiana a través de vídeos i demostracions amb explicacions científiques.

A càrrec de Laureano Jiménez, enginyer químic a la URV i divulgador científic.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Tarragona.


11:00 h. Vil·la Romana de Barenys (C/ Lluís Domènech i Muntaner, s/n, Salou)

Homes i pedres: les eines de la prehistòria

Com eren les eines que fabricaven els nostres avantpassats? Materials com fusta, sílex o quars servien per construir destrals, puntes de sageta, ganivets... A més, fregant dues fustes eren capaços d’obtenir foc. En aquest taller retrocedireu fins a la prehistòria, un període històric que tant ens ajuda a entendre com som avui en dia els humans, i coneixereu quin és el mètode científic que utilitzen els prehistoriadors per estudiar-la.

A càrrec de Miquel Guardiola, investigador a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Col·labora: Antena del Coneixement de Salou.


Dimecres, 18 de novembre de 2015


19:30 h. Casal Cultural de la Pobla de Mafumet (Av. de la Generalitat, 20, la Pobla de Mafumet)

Experimenteu amb robots

Us imagineu que podeu construir el vostre propi robot? En aquest taller us proposem una activitat sobre robots mòbils (amb rodes), on els participants podreu programar un robot educatiu (model NXT de la marca LEGO) i fer que es mogui a partir de la informació dels sensors. Així, podreu treballar amb robots reals i veure algunes demostracions de les possibilitats que tenen aquests aparells.

A càrrec d'Albert Oller, professor d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de la Pobla de Mafumet.


Dijous, 19 de novembre de 2015


19:30 h. Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre (Pl. de la Llanterna, 4, Móra d'Ebre)

Un univers de cristalls

Sabeu que trobem cristalls a tot arreu? La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d'estructures cristal·lines. Partint d'aquesta definició i a través d'un reguitzell d'imatges, farem un recorregut trepidant fins a l'interior de la matèria per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Cordeu-vos els cinturons, que comença un viatge a un univers de cristalls!

A càrrec de Joan J. Carvajal Martí, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Móra d'Ebre.


20:00 h. Centre Cultural de Cambrils (C/ Sant Plàcid, 18, Cambrils)

Estimulació dels sentits: vista, olfacte i gust

En aquest taller us submergireu en el món de la percepció i els sentits: com funcionen, com interaccionen i quina suggestió provoca aquesta relació. La sessió començarà amb una introducció sobre els sentits emprats a l’alimentació, i després es faran diverses proves a la sala de tast, on els participants descobrireu els aromes i els gustos. Amb aquest taller aprendreu que l’estimulació dels sentits va més enllà del món del vi!

A càrrec d'Antoni Sánchez-Ortiz, professor del curs de Sommelier a la URV.

En aquest taller no es tastaran begudes alcohòliques.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Cambrils.


Dissabte, 21 de novembre de 2015


11:00 h. Centre Excursionista Queralt (C/ Forn de Baix, 13, Santa Coloma de Queralt)

La comprensió de l'espai geogràfic

Sou dels que sempre us perdeu quan viatgeu? El vostre sentit de l’orientació us juga males passades? En aquest taller us ensenyarem a confeccionar una brúixola casolana amb una agulla i un imant, i a usarla per orientar-vos. També treballarem i entendrem les escales dels mapes i plànols, i aprendrem a passar de l’escala 1:1 a l’escala 1:2. En tercer lloc, aprendrem a mesurar distàncies d’un mapa amb un curvímetre tècnic i amb un de casolà. Per acabar, treballarem la manera d’orientar-se i comprendre les unitats geogràfiques fonamentals sobre un mapa de Catalunya en relleu. Després d’aquestes quatre experiències, no hi haurà mapa que se us resisteixi!

A càrrec de Víctor Grau, investigador al grup de recerca Investigació Didàctica i Continguts Curriculars de la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Santa Coloma de Queralt.