del 4 al 22 de novembre
Al CRAI del Campus Sescelades de la URV i a les escoles i instituts del camp de Tarragona
Tallers Experimentals al CRAI
Per l'edició de 2024 s'ha programat un monogràfic sobre "La lluita contra el canvi climàtic", amb activitats diferenciades per primària i secundària, amb l'objectiu de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública sobre els polímers i el seu reciclatge.
Els destinataris són centres de Tarragona, La Canonja, Vila-seca, Salou, Constantí, el Morell, els Pallaresos i Reus.
Més informació en aquest enllaç.
Del 5 al 15 de novembre
Ruta científica Antoni de Martí i Franquès
Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.
Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat, tot i que hi ha programada una visita oberta al públic general. En tots els casos és necessari inscriure-s'hi prèviament.
Més informació i inscripcions: /ca/ruta-marti-franques/
07/11/2024
19:00 h. Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta (c/ Gran Capità, 34)
De les llegendes als mems d’ara
Potser les àvies ja no expliquen rondalles a la vora del foc i els pagesos no canten mentre seguen, però és que nosaltres no ens comuniquem com ho fèiem abans perquè, com deia la cançó, els temps estan canviant. En aquesta xerrada veurem exemples de la capacitat d'adaptació del folklore i com ens permet parlar de nosaltres i de tot allò que ens preocupa mitjançant elements visuals com els mems.
A càrrec d’Emili Samper, investigador del Departament de Filologia Catalana (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens d’Amposta
09/11/2024
11:00 h. Centre Cívic, Bonavista (c/ Onze, 13)
Construcció de cúpules autoportants
La creativitat i l'enginy són qualitats del mestre Leonardo Da Vinci vigents en qualsevol projecte d'enginyeria i arquitectura. Mitjançant el treball en equip, es desenvoluparan varies activitats relacionades amb alguns invents de Da Vinci centrats amb el disseny d'estructures de construcció. D'una forma totalment pràctica i empírica, els participants podran aprendre conceptes fonamentals de geometria, disseny i estructures.
A càrrec de Cèlia Mallafré, investigadora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tarragona
Inscripcions a https://inscripcions.tarragona.cat/construccio-de-cupules-autoportants-c2t24/select
09/11/2024
11:00 h. Museu Comarcal, Falset (c/ Bonaventura Pascó, s/n)
Fruites i verdures? Sí! De temporada i proximitat?
Descobrireu quines són les fruites i hortalisses locals de cada temporada, quins polifenols contenen i quins beneficis per a la salut ens aporta el seu consum respecte a les fruites i hortalisses de fora de temporada i de procedència llunyana.
A càrrec de Gerard Aragonès, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Falset
11/11/2024
17:30 h. Teatre la Llanterna, Móra d’Ebre (c/ Miquel Rojals, 1)
Plastificats!
ELs plàstics s'han convertit en un problema mediambiental d'ordre mundial. Però també hi ha una contaminació associada a aquests (microplastics i additius plàstics) que estan emmetzinant l'aigua els sòls, el menjar i l'aire que respirem. Es repassarà l'estat actual d'aquest problema i els reptes de futur per solucionar-ho.
A càrrec de Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Móra d’Ebre.
12/11/2024
19:00 h. Centre de Lectura, Reus (c/ Major, 15)
Les noies del Radi
“Fet possible gràcies a la màgia del radi!" Així anunciava la United States Radium Corporation l'any 1917, assegurant que els rellotges fabricats als seus tallers es podien llegir fins i tot en la foscor més absoluta. Una idea enginyosa i revolucionària, sens dubte. No obstant això, darrere d'aquests rellotges luminiscents s'amaga una altra història, molt més tràgica: la d'un grup de dones, conegudes com The Radium Girls (Les noies del radi), que treballaven per a l'empresa pintant aquests extraordinaris rellotges, sense saber que la seva tasca les conduiria a greus conseqüències per a la seva salut.
A càrrec de Carme Aguilar, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Reus.
12/11/2024
19:00 h. Casal Cultural, La Pobla de Mafumet (Av/ de la Generalitat, 20)
Les mil cares de la descarbonització
En els darrers decenis, l'acumulació a l'atmosfera del diòxid de carboni (CO2), un gas amb efecte hivernacle, ha provocat l'augment de la temperatura mitjana del planeta que està derivant en canvis en el clima amb efectes devastadors. Els organismes internacionals han acordat abordar el problema i fomentar el que s'anomena la descarbonització, és a dir, la reducció de la presència del CO2 a l'atmosfera. Aquest objectiu implica molts aspectes que van des de la reducció de les emissions, la captura del CO2 i el seu us, i, finalment, la creació d'un marc legal per potenciar la implicació de tots els agents involucrats. En aquesta xerrada convidarem a la reflexió sobre aquestes "mil cares" de la descarbonització.
A càrrec d’Anna Maria Masdeu, Fèlix Llovell i Estela Rivas, investigadors del Departament de Química Física i Inorgànica, Enginyeria Química i Dret Privat, Processal i Financer (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Pobla de Mafumet.
Inscripcions a través del correu seu.poblamafumet(ELIMINAR)@urv.cat
13/11/2024
19:00 h. Centre Marcel·lí Domingo, La Sénia (Passeig de la Clotada, 25)
Les cúpules de pedra seca
Construcció d'una cúpula de pedra seca per aproximació de filades. Es tractaran els conceptes d'estabilitat, forces de tracció i compressió, anelles de compressió i descens de càrregues.
A càrrec de Cèlia Mallafrè, investigadora de l’Escola Tècnica Superior d’Aquitectura (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Sénia.
14/11/2024
18:00 h. Cal Maiam, Torredembarra (c/ de Santa Rosalia, 28)
De les llegendes als mems d’ara
Potser les àvies ja no expliquen rondalles a la vora del foc i els pagesos no canten mentre seguen, però és que nosaltres no ens comuniquem com ho fèiem abans perquè, com deia la cançó, els temps estan canviant. En aquesta xerrada veurem exemples de la capacitat d'adaptació del folklore i com ens permet parlar de nosaltres i de tot allò que ens preocupa mitjançant elements visuals com els mems.
A càrrec d’Emili Samper, investigador del Departament de Filologia Catalana (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Torredembarra.
14/11/2024
19:30 h. Centre Cultural, Cambrils (c/ de Sant Plàcid, 18)
La proteïna d'insecte és el nostre futur?
En aquesta xerrada per a adolescents, explorarem la proteïna d'insecte com una font d'alimentació alternativa i sostenible per al futur. Discutirem els beneficis ambientals i nutricionals de consumir insectes, com la seva alta eficiència en convertir aliments en proteïnes i la seva petjada ecològica reduïda comparada amb la ramaderia tradicional. A més, veurem exemples de com ja s'estan integrant en dietes arreu del món i reflexionarem sobre com superar les barreres culturals i psicològiques per acceptar aquesta nova font d'alimentació.
A càrrec de Maria Descamps, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Cambrils.
15/11/2024
17:30 h. Centre Cívic, Torreforta (pl/ Tarragonès, s/n)
Estem envoltats de ciència
Vivim en un món on gairebé tot el que fem servir té al darrere complexos desenvolupaments científics que es fonamenten en lleis i principis universals. Per demostrar alguns d'aquests principis no cal fer servir grans aparells: podem observar-los a la nostra vida quotidiana. Conceptes com la flotabilitat, la tensió superficial, les reaccions químiques, l'equilibri, les propietats de la llum, la nucleació, la solubilitat... es poden treballar amb productes que fem servir al nostre dia a dia, com ara galetes, begudes carbonatades, agulles, cacauets o panses. Al final haurem de reconèixer que no podem viure sense la tecnologia!
A càrrec de Laureano Jiménez, investigadora del Departament d’Enginyeria Química (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tarragona.
Inscripcions a https://inscripcions.tarragona.cat/estem-envoltats-de-ciencia-c1t24/select
15/11/2024
19:00 h.
Experimenta a casa. Taller d’experiments familiar en streaming
Les famílies amb infants de 6 a 12 anys podran gaudir d'un taller d'experiments en streaming via YouTube el divendres 15 de novembre a les 19h. De la mà de l'Eva Pocurull professora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV i Barbara Vastenavond, del Departament d'Enginyeria Química de la URV, descobriran, tot experimentant, perquè es posa sal a les carreteres en previsió de neu o perquè ens enfonsem en sorres movedisses. Per rebre el llistat de materials i l'enllaç per connectar-se a YouTube, cal fer la inscripció al taller.
A càrrec d’Eva Pocurull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, i Barbara Vastenavond, del Departament d'Enginyeria Química de la URV.
Inscripcions: https://enquestes.urv.cat/s3/Inscripci-Tallers-Experimenta-a-casa-en-streaming-curs-24-25
16/11/2024
11:00 h. Centre Cívic, Sant Pere i Sant Pau (Camí Pont del Diable, s/n)
Els orígens de la xocolata
D'on ve la xocolata? Quines cultures la utilitzaven i per a què? En aquest taller ens submergirem en les creences i els rituals que involucraven la xocolata en les cultures prehispàniques. Per comprovar-ho, farem un petit tast de la xocolata que consumien aquestes cultures per saber quin gust tenia. També coneixerem com va arribar a Europa i com es va començar a utilitzar.
A càrrec de Laura Bricio, investigadora del Departament d’Història i Història de l'Art (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tarragona.
Inscripcions a https://inscripcions.tarragona.cat/els-origens-de-la-xocolata-c3t24/select
16/11/2024
11:30 h. Portal del Roser, Tarragona (via de l’Imperi Romà)
Ruta científica Antoni de Martí i Franquès (oberta al públic)
Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.
Aquesta activitat està adreçada al públic general. És necessari inscriure-s'hi prèviament.
Més informació i inscripcions: /ca/ruta-marti-franques/
17/11/2024
11:30 h. Casal de Vilanova de Prades (c/ Sant Antoni, 42)
L'Art del temps: Descobrint el teu rellotge circadiari
Sabies que dins teu hi ha un rellotge intern que regula quan tens son, quan tens més energia i fins i tot com et sents? Els ritmes circadiaris són el mecanisme natural que controla aquests processos i molts més. En aquesta xerrada, descobriràs com funciona el teu rellotge circadiari i la seva importància en la teva vida diària.
A càrrec de Gerard Aragonès, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de la Conca de Barberà.
17/11/2024
11:30 h. Aula Didàctica, Museu de Tortosa (Rambla Felip Pedrell, 3)
Arqueolab: descobrim la prehistòria
Posa't en la pell dels arqueòlegs de l'IPHES. Des de l'excavació a experiments en els nostres laboratoris arqueològics descobreix la prehistòria i el treball que realitzem en el nostre centre d'investigació.
A càrrec de Andrea Alías, investigadora de l’IPHES.
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Tortosa
19/11/2024
19:00 h. Casal Cultural, La Pobla de Mafumet (Av/ de la Generalitat, 20)
Arqueolab: descobrim la prehistòria
Posa't en la pell dels arqueòlegs de l'IPHES. Des de l'excavació a experiments en els nostres laboratoris arqueològics descobreix la prehistòria i el treball que realitzem en el nostre centre d'investigació.
A càrrec de Andrea Alías, investigadora de l’IPHES.
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de La Pobla de Mafumet
Inscripcions a través del correu seu.poblamafumet(ELIMINAR)@urv.cat
20/11/2024
18:00 h. Centre Cívic, Valls (c/ Sant Pere, 2)
L'Art del temps: Descobrint el teu rellotge circadiari
Sabies que dins teu hi ha un rellotge intern que regula quan tens son, quan tens més energia i fins i tot com et sents? Els ritmes circadiaris són el mecanisme natural que controla aquests processos i molts més. En aquesta xerrada, descobriràs com funciona el teu rellotge circadiari i la seva importància en la teva vida diària.
A càrrec de Gerard Aragonès, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).
Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Campus Extens de Valls.
fins el 09/12/2024
Crim Experimenta: el cas STEM TOY Factory
El programa estrena la cinquena edició del concurs Crim Experimenta, una proposta educativa gamificada en línia, que convida a l'alumnat i les famílies a resoldre un cas policíac experimentant. En aquesta edició cal infiltrar-se a una fàbrica de joguines científiques per esbrinar què hi ha darrera de la mort sobtada de Maria Rebull, cap del departament de disseny de producte de la STEM Toy Factory. Tot apunta a un accident laboral desafortunat, ja que la Maria va patir una descàrrega elèctrica mentre feia proves amb un nou prototip. Però la inspectora Mireia Casado sospita de joc brut.
A partir de diferents pistes, els participants avançaran en la seva investigació i realitzaran experiments amb material senzill per resoldre el cas i optar a guanyar una de les vint entrades a Port Aventura que hi ha en joc. D'aquesta manera, fent servir un format proper a l'estil dels videojocs en el qual es van superant proves, el cas 'STEM Toy Factory' pretén apropar al jovent el mètode científic partint d'un aprenentatge vivencial i competencial. En aquesta experiència la teoria i la pràctica s'entrellacen per tal de garantir un aprenentatge aplicat a situacions de la vida quotidiana. Per participar al concurs, obert fins el 9 de desembre de 2024, cal inscriure's prèviament per rebre el material didàctic per correu electrònic.
Inscripcions: https://enquestes.urv.cat/s3/Inscripcio-material-Crim-Experimenta-STEM-TOY-Factory