La dieta mediterrà nia complementada amb oli d'oliva i fruits secs ajuda a revertir la sÃndrome metabòlica
Aixà ho indiquen els resultats d'un assaig clÃnic liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, publicat a la revista cientÃfica 'Canadian Medical Association Journal'
Investigadors del projecte PREDIMED, un estudi d'intervenció nutricional per avaluar l'eficà cia de la dieta mediterrà nia en la prevenció primà ria de malalties cardiovasculars, van dur a terme un assaig clÃnic controlat i aleatoritzat en què hi han participat homes i dones de 55 a 80 anys amb alt risc de patir malalties del cor. Els participants van ser assignats a l'atzar a una dieta: un grup seguia una dieta mediterrà nia complementada amb oli d'oliva verge extra, un altre seguia una dieta mediterrà nia complementada amb fruits secs, i un altre una dieta baixa en greix (grup de control). En aquest estudi, l'equip d'investigació -liderat pel catedrà tic de la URV Jordi Salas-Salvadó, en el marc del projecte PREDIMED- va analitzar els efectes de la dieta mediterrà nia a llarg termini sobre la sÃndrome metabòlica en 5.801 persones. Gairebé el 64% (3.707) dels participants tenien sÃndrome metabòlica a l'inici de l'estudi.
Després d'un perÃode de seguiment de 4,8 anys de mitjana, els investigadors van descobrir que les persones que pertanyien als dos grups que havien seguit la dieta mediterrà nia -complementada amb fruita seca i oli d'oliva- van disminuir el perÃmetre de la cintura (obesitat abdominal) i els nivells de glucosa a la sang. D'aquesta manera, 958 participants de l'estudi (28,2%) van deixar de tenir els criteris que defineixen la presència de la sÃndrome metabòlica.
La sÃndrome metabòlica es un conglomerat d'alteracions metabòliques associades a l'obesitat abdominal. Entre aquestes alteracions hi ha, per exemple, la pressió arterial alta, nivells baixos de colesterol HDL a la sang (el colesterol "bo"), nivells alts de triglicèrids i concentracions altes de sucre a la sang. La sÃndrome metabòlica afecta al 25% dels adults dels països desenvolupats i comporta un augment del risc de diabetis, malalties del cor i mortalitat.
"En aquest gran assaig clÃnic, multicèntric i aleatoritzat amb la participació de persones amb alt risc cardiovascular, s'ha pogut demostrar que la dieta mediterrà nia complementada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca s'associa a una menor prevalença de sÃndrome metabòlica en comparació a una dieta baixa en greix", apunta la doctora Nancy Babio, coautora del treball i també professora de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili. "Com que no hi va haver diferències entre els grups pel que fa a la pèrdua de pes o la ingesta calòrica, els canvis observats són probablement atribuïbles a la diferència en els patrons de la dieta", apunta el doctor Jordi Salas-Salvadó.
De l'estudi, també es conclou que la dieta mediterrà nia complementada amb oli d'oliva o fruita seca "no sembla reduir el nombre de nous casos de sÃndrome metabòlica apareguts en el temps si es compara amb una dieta baixa en greix", afirmen els autors, que apunten que, no obstant això, "una dieta mediterrà nia complementada amb oli d'oliva verge o fruita seca sembla ser beneficiosa per revertir la sÃndrome metabòlica i els riscos per a la salut que això comporta".
- Els autors
- Jordi Salas-Salvadó és catedrà tic de Nutrició i Bromatologia i cap de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Nancy Babio és professora de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Tots dos estan vinculats també a l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, a l'Institut d'Investigació Sanità ria Pere Virgili i al CIBER Fisiopatologia i Obesitat de l'Instituto de Salud Carlos III.