Aquesta consumició valia un bitcoin
Jordi Andreu Corbaton
Investigador del Departament de Gestió d’Empreses
jordi.andreuc(ELIMINAR)@urv.cat
La volatilitat de les critomonedes és extrema i segur que, en aquests moments, el bitcoin val la meitat, el doble, o deu vegades menys que el que valia el dia que vam preparar aquest sotagot i el text que estàs llegint.
El bitcoin és, sense dubte, la criptomoneda o moneda digital més popular i una de les primeres que es va crear. Concebuda el 2008 per una entitat o persona coneguda sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto, encara ara no sabem qui la va idear realment, fet que ajuda a incrementar-ne, si més no, la llegenda.
La idea del bitcoin és simple: crear una moneda (en aquest cas digital), no controlada per cap entitat (sense banc central), que es generi de manera similar a com es "genera" (mina) l'or, per solucionar els problemes de les monedes actuals (com el dòlar o l'euro).
Podem pensar que els primers buscadors d'or, deu fer milers d'anys, en trobaven fàcilment, perquè s'amagava a pocs metres sota terra i en grans quantitats arreu del món. A mesura que les mines es van anar estenent, cada vegada era més difícil localitzar-lo, ja que calia cavar més i més, i dedicar-hi més recursos i energia. Finalment, podem entendre que la quantitat d'or que hi ha al món és finita i que, una vegada siguem capaços d'extreure'l tot, ja no en podrem trobar (minar) més. Aquesta és, més o menys, la filosofia del bitcoin, això sí, amb una complexitat matemàtica i informàtica esfereïdora.
Seguint amb l'analogia en el cas del bitcoin:
- Les diverses mines d'or que hi has al món es traslladen al concepte de nodes, xarxes entre iguals (peer to peer) i programari lliure.
- La verificació de la qualitat de l'or es trasllada a una verificació i una custòdia criptogràfica (encriptada o xifrada)
- L'eliminació del risc de falsificació es trasllada al sistema de cadena de blocs o blockchain
- La "dificultat creixent per extreure" l'or, a mesura que es va explotant, se simula en minar bitcoin a través de càlculs matemàtics complexos, que, a mesura que avança el temps, es tornen encara més complexos, llargs i amb més necessitat de despesa energètica.
- Igual que l'or, la quantitat total del bitcoin és finita des de la concepció, la qual cosa elimina la possibilitat de crear bitcoins més enllà d'aquest límit (al contrari que les monedes actuals, que es poden generar de manera tan senzilla com que les autoritats corresponents imprimeixin bitllets).
Però el bitcoin no només s'ha fet conegut per la complexitat informàtica i la novetat que significa com a "diner", és a dir, com a moneda, sinó que s'ha posat de moda, especialment, per l'espectacular apreciació al llarg del temps. Així, la primera operació de compra pagada amb aquesta moneda es remunta al 2010, quan es van pagar dues pizzes amb 10.000 bitcoins, que suposava un preu d'intercanvi de cèntims de dòlar per cada bitcoin. Al novembre del 2021 va aconseguir el preu màxim: va cotitzar per damunt dels 64.000 dòlars per cada bitcoin; això va implicar que milers de persones, que havien adquirit bitcoins amb anterioritat, es feien riques en un curt període de temps. Aquest enriquiment fàcil i ràpid ha generalitzat, en els darrers anys, la creació i cotització de milers de criptomonedes (al març del 2022 n'hi havia més de 18.000). Algunes que potser has sentit anomenar són: ethereum, litecoin, cardano, polkadot, bitcoin cash o stellar...
La falta de regulació del sector i la complexitat per entendre com funcionen les criptomonedes, unides a la altíssima especulació i la "bombolla" de les monedes digitals dels darrers anys, les fan un actiu perillós com a producte d'inversió, que és l'ús que la gran majoria de particulars estan fent de les monedes digitals. Passi el que passi,, la tecnologia associada a la cadena de blocs (blockchain) i els criptovalors (tokens) ha vingut per quedar-se i revolucionarà la manera com entenem el món.